Sunday, November 2, 2014

Punca-Punca Kekejangan Kaki Pada Ibu Hamil | Cara-Cara Mengatasinya Dengan Shaklee

Punca-Punca Kekejangan Kaki Pada Ibu Hamil | Cara-Cara Mengatasinya Dengan Shaklee

Kejang kaki biasa dialami oleh wanita hamil terutama pada waktu malam dan pada waktu cuaca sejuk. Masalah ini akan semakin kerap terjadi apabila kandungan mula memasuki trimester ke 2 dan ke 3..

Kekejangan berlaku disebabkan oleh asid yang terkumpul pada serat otot. Otot yang kerap menegang adalah otot betis. Walaupun ini perkara biasa bagi wanita hamil, namun ia sesuatu yang menyakitkan dan boleh dicegah dan dirawat.

Mari kita lihat apa punca berlakunya kekejangan pada kaki ini.

Punca-Punca Kekejangan Kaki Pada Ibu Hamil

Sebenarnya punca kekejangan pada wanita hamil adalah tidak jelas. Namun punca yang biasa terjadi adalah seperti berikut ::
  • Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium dan magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana anda berkongsi nutrien ini dengan bayi dalam kandungan anda.
  • Salur darah pada kaki anda menerima tekanan daripada rahim anda yang semakin membesar bersama tumbesaran bayi anda. Penghasilan hormon progestron semasa hamil juga boleh menyebabkan kejang pada kaki
  • Semakin besar kandungan anda semakin besar tekanan yang kaki anda terima lebih-lebih lagi semasa anda berdiri dan berjalan. Otot anda akan mudah letih dan berlaku kekejangan.

Cara Mengatasi Kekejangan Kaki Ibu Hamil


kekejangan semasa hamil adalah masalah biasa dan boleh dirawat. Anda boleh cuba cara dibawah bagi mengatasi masalah ini.

  • Buat regangan - tegakkan kaki dan gerakkan tapak kaki perlahan-lahan. Lakukan perlahan-lahan sehingga kesakitan beransur reda
  • Urut - Urut bahagian otot yang kejang, boleh juga sapu minyak angin bagi mengurangkan kejang
  • Berjalan - Kerapkan berjalan. Tapi berjalan perlahan-lahan sehingga kesakitan reda.
  • Elak tidur dengan jari kaki menghala ke bawah, elak tidur meniarap
  • Elakkan berdiri terlalu lama atau duduk dengan kaki bersilang
  • Mandi dengan air suam sebelum tidur atau boleh sapu minyak panas pada kaki
  • Banyakkan minum air masak

Ostematrik Shaklee Bantu Legakan Kekejangan Kaki Ibu Hamil


Ostematrik mengandungi kalsium dan magnesium yang diperlukan oleh ibu hamil. Ostematrik dapat mencukupkan kalsium dan magnesium yang kurang. Ostematrik juga mengandungi vitamin D yang membantu meningkatkan penyerapan kalsium dan magnesium secara optimum.

Magnesium berfungsi membantu kalsium menguatkan tulang. Kalsium penting dalam pertumbuhan gigi, pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi. Kalsium penting dalam pembekuan darah, merangsang saraf, mengelak kekejangan otot, menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah.


ostematrik membekalkan kalsium dan magnesium kepada badanDAPATKAN PENJIMATAN DALAM PEMBELIAN PRODUK SHAKLEE DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE HARI INI!!

 ***Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit***

 Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut :

Hubungi Fatiha (SID : 1150701) sms/whatsapp-------------->012-6602016 Email::fariz3003@gmail.com
Pages : https://www.facebook.com/bondaseri

 Pengedar Shaklee Kawasan Dengkil, Putrajaya dan Stadium Bukit Jalil

"ANDA SEDANG MENCARI PENDAPATAN SAMPINGAN?? INGIN BEKERJA DI RUMAH SAMBIL MENJAGA ANAK?? HANYA DENGAN ONLINE SAHAJA ANDA DAPAT MENJANA 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?? JOM DAFTAR AHLI SHAKLEE DAN NIKMATI PELBAGAI FAEDAH SHAKLEE DENGAN MODAL SERENDAH RM75 SAHAJA"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...