Monday, September 15, 2014

Perkongsian Ilmiah :: Perkaitan Antara Bernafas Dengan Betul Dan Solat

Ini merupakan perkongsian daripada rakan facebook saya berkenaan dengan bernafas dengan betul dan kaitannya dengan solat. Mari kita lihat apa kaitan antara bernafas dengan solat.

Bernafas adalah sangat penting kerana oksigen yang cukup amat  penting untuk memastikan sistem badan berfungsi dengan baik. Kehadiran oksigen yang cukup menghalang bakteria dan virus daripada hidup dan membiak dalam badan manusia. Oksigen yang cukup juga dapat memastikan bahan toksin dapat dikumuh dengan baik.

Cara bernafas dengan betul

  • bernafas dengan betul adalah seperti seorang qari yang sedang membaca al-quran dengan tajwid dan makhraj yang betul
  • tarik nafas dengan cepat sehingga udara memenuhi ruang dada/paru-paru dengan perut ke hadapan
  • tahan nafas sekejap dan hembus dengan perlahan-lahan dengan mengempiskan perut
Latihan pernafasan ini boleh mengikut kiraan saat 2, 4, 8 iaitu 2 saat untuk tarik nafas, 4 saat untuk tahan nafas dan 8 saat untuk hembus nafas.

Latihan pernafasan ini sangat berkaitan dengan keadaan semasa kita solat di mana jika kita membaca al-fatihah atau surah dengan perlahan dan tajwid yang betul, hasilnya anda akan dapat ketenangan minda dan kerehatan tubuh badan yang sebenarnya bagi sesiapa yang betul-betul menghayati setiap baris surah yang dibaca bersama tarikan dan hembusan nafas yang betul

Jika disertakan pula dengan posisi pergerakan solat secara sunnah anda akan dapat manfaat yang optimum dengan solat anda. Sel-sel akan dapat oksigen dengan cukup terutama sel-sel otak dan peredaran darah akan semakin lancar. Sisa-sisa toksin akan mudah untuk dikumuhkan dan badan anda akan semakin sihat dan segar...
Inshaa Allah....

Mari sama-sama kita amalkan...semoga perkongsian ini menjadi sesuatu yang bermanfaat kepada anda semua...DAPATKAN PENJIMATAN DALAM PEMBELIAN PRODUK SHAKLEE DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE HARI INI!!

 ***Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit***

 Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut : Hubungi 

Fatiha (SID : 1150701) 
sms/whatsapp-------------->012-6602016 Email::fariz3003@gmail.com. 
Pages : https://www.facebook.com/bondaseri

 "ANDA SEDANG MENCARI PENDAPATAN SAMPINGAN?? INGIN BEKERJA DI RUMAH SAMBIL MENJAGA ANAK?? HANYA DENGAN ONLINE SAHAJA ANDA DAPAT MENJANA 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?? JOM DAFTAR AHLI SHAKLEE DAN NIKMATI PELBAGAI FAEDAH SHAKLEE DENGAN MODAL SERENDAH RM75 SAHAJA"

1 comment:

  1. Bagus ye. Ilmu pernafasan sangat bagus sebagai cara menenangkan diri :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...