Thursday, August 14, 2014

Peranan Bapa Dalam Menjayakan Proses Penyusuan susu ibu kepada bayi:: Set Menyusu Shaklee

Ibu yang baru bersalin digalakkan untuk menyusukan anak mereka secara ekslusif selama 6 bulan tanpa makanan lain dan diteruskan sehingga berusia 2 tahun dengan tambahan makanan pelengkap.

Ramai ibu yang berjaya menyusukan anak dala tempoh itu dan tidak kurang juga yang tidak berjaya.. Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada kejayaan dalam proses penyusuan ini. Antaranya::

 • Persediaan mental dan fizikal ibu sejak mula hamil.
 • Ilmu pengetahuan berkenaan tentang penyusuan anak
 • Keadaan emosi ibu dalam pantang
 • Makanan seimbang untuk tubuh ibu dan penghasilan susu
 • Peranan suami atau bapa kepada anak
Dalam entry kali ini, kita akan huraikan tentang salah satu faktor yang menyumbang kepada berjaya atau gagalnya proses penyusuan itu iaitu peranan suami atau si bapa.

Jangan kata penyusuan anak merupakan tanggungjawab dan peranan si ibu sahaja. Bapa juga memainkan peranan yang penting dalam menentukan berjaya gagalnya proses ini.

Mari kita lihat apa peranan bapa
 • Suami perlu memberi sokongan kepada isteri seawal kehamilan lagi. Tanggungjawab menguruskan anak adalah tanggungjawab bersama. Susu ibu merupakan makanan terbaik untuk bayi. Suami perlu mempunyai niat dan azam yang kuat untuk memberikan yang terbaik untuk anak iaitu susu ibu. Suami juga perlu mempunyai pengetahuan yang luas berkenaan dengan hal susu ibu.
 • Suami perlu beri sokongan emosi dan bantu isteri menyediakan kelengkapan Yang mencukupi dan kemudahan kepada isteri untuk menyusui bayi.
 • Suami perlu membantu isteri mengatasi masalah yang dihadapi semasa awal penyusuan. Sokongan fizikal, dorongan dan perhatian suami penting bagi mengelak isteri mengambil jalan mudah dengan memberi susu formula kepada bayi.
 • Suami perlu membantu isteri menyelesaikan semua urusan rumahtangga. Isteri memerlukan masa yang cukup untuk menyusui bayi dengan tenang supaya dapat melancarkan aliran keluar susu..menyusu dalam keadaan tekanan dan masa yang kurang akan merencatkan pengaliran susu.
 • Suami perlu bantu menguruskan bayi seperti tukar lampin, mandikan bayi. Hal ini dapat menzahirkan kasih sayang bapa terhadap bayi kerana bayi juga memerlukan setuhan bapa.
Banyak cabaran sepanjang proses penyusuan ini. Antaranya ::
 • Tidak mendapat sokongan keluarga
 • Mitos dan kepercayaan yang salah
 • Penghasilan kolostrum yang sedikit 1-3 hari kelahiran.
 • Ahli keluarga yang beranggapan susu tidak mrncukupi untuk bayi kerana kerap menangis..
Penyusuan susu ibu bukan hanya memberi kelebihan kepada ibu dan bayi malah juga memberi kelapangan kepada bapa dari segi ekonomi dan masa. Bayi yang diberi susu ibu kurang jatuh sakit dan kos rawatan ke klinik atau hospital dapat dikurangkan.

Set Penyusuan Shaklee

#Vita-Lea
  - multivitamin pemberi tenaga
  - vitamin keperluan tubuh

#B- complex
  - baik untuk saraf dan peredaran darah
  - mengatasi tekanan

#SR Vita- c plus
  - antioksidan
  - menguatkan sistem imun

#OsteMatrix
  - sumber kalsium lengkap dengan magnesium dan vitamin D
  - untuk kesihatan tulang

#Alfalfa
  - milkbooster
  - membantu atasi sakit sendi
  - membuang toxin

#Esp
  - sumber protein non-GMO untuk pembinaan sel
  - penting dalam penyusuan
  - memekatkan susu ibu

Anda juga boleh beli set bajet mengikut kesesuaian bajet andaDAPATKAN PENJIMATAN DALAM PEMBELIAN PRODUK SHAKLEE DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE HARI INI!!

 ***Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit***
Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut : Hubungi

Fatiha (SID : 1150701)
sms/whatsapp-------------->012-6602016 Email::fariz3003@gmail.com.
Pages : https://www.facebook.com/bondaseri

 "ANDA SEDANG MENCARI PENDAPATAN SAMPINGAN?? INGIN BEKERJA DI RUMAH SAMBIL MENJAGA ANAK?? HANYA DENGAN ONLINE SAHAJA ANDA DAPAT MENJANA 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?? JOM DAFTAR AHLI SHAKLEE DAN NIKMATI PELBAGAI FAEDAH SHAKLEE DENGAN MODAL SERENDAH RM75 SAHAJA"

1 comment:

 1. Kak sokong bahawa peranan bapa memang AMAT PENTING utk proses penyusuan susu ibu.. Sokongan kuat daripada kaum bapa memang sedikit sebanyak menyumbang kepada kejayaan penyusuan susu ibu..

  www.wnyshoppelgk.blogspot.com

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...